
Vår läckra svenska klassiska mat
Svensk husmanskost ses ofta som enkel, men när vi får besökare från andra länder tycker man att svenska köttbullar är en fantastisk delikatess, och det är sant – vårt svenska kök är underbart gott!
Amerikanarna vill ha svenska köttbullar, japanerna vill fotografera kulturbyggnader, tyskarna är intresserade av älgar – och vi som redan bor här vill gärna äta god mat.
Låt oss prata om köttbullen då den troligtvis är den mest kända svensken ute i världen. En svensk på resande fot vet också att det finns inga köttbullar i världen som smakar som de äkta svenska. Även om flera försök har gjorts att imitera originalet lyckas man inte.
Restauranger som exempelvis Clas på Hörnet, Hasselbacken, Pelikan och nu Meaballs for the people lagar svensk husmanskost så att både bofasta och turister aldrig vill lämna Stockholm. Speciellt köttbullen med sin saftiga och goda smak är ett svenskt adelsmärke inom kokkonst.
Hur blev köttbullen svensk?
Är den inte svensk, kanske du frågar dig. Det är lite ovisst varifrån köttbullen ursprungligen kommer men historien förtäljer att man åt köttbullar vid Richard den andres hov i England runt år 1000. Samtidigt, runt år 1000, har man funnit recept på köttbullar i kokböcker från Bagdad. På 1700-talet när vi bedrev handel kom bland annat kåldolmar till Sverige, och på något sätt följde köttbullen med när kung Karl den tolfte återkom från resor i det Osmanska riket.
Andra svenska rätter
Det finns flera bra ”husmansrätter”, och de är goda. Kroppkakor och sill exempelvis ligger högt upp på listan för svenska rätter. Egentligen är våra smaklökar lite speciella, sill är en udda vara om man inte är svensk. Sill och potatis är ett begrepp numera, sill blev populärt redan på 1500-talet på två små öar i Bohuslän. Först på 1900-talet blev detta midsommarmat och något unikt man kopplade till midsommarens firande. Under kriget var sill något man åt för att det var det enda man hade råd med.
Ärtsoppa med fläsk är ett annat exempel på god husmanskost, men varför ska man äta detta på en torsdag? Tradition går långt tillbaka till den katolska tiden då fredag skulle vara en köttfri och fastande dag – då tänkte man att man skulle få i sig lite fläsk och äta upp sig på torsdagen. Redan år 1620 serverades det ärtsoppa med fläsk på torsdagar, mest känt från Västerås där sjukhuset höll på torsdagstraditionen. Detta höll i sig långt in på 1700-talet. Skolor, militäranläggningar med flera började att servera ärtsoppa på torsdagar.
Smaken på Kalles kaviar chockerar gäster från vissa länder, och ibland undrar folk om det är tillåtet att sälja sådant – men vi svenskar älskar vår kaviar! En rostad brödskiva, lite margarin som smälter och en sträng Kalles kaviar är en delikatess!
Den populäraste maträtten i Sverige att äta till vardags är dock spagetti med köttfärssås, kanske inte typiskt svenskt, men gott tycker vi.