Restauranger och husmanskost

claspahornet.se - unik 1700-talsstämning och god mat!

Restauranger och husmanskost

Svensk husmanskost är ett hantverk, och det är inte bara att sno ihop det – husmanskost ska lagas på traditionellt vis för att ge det där lilla extra i smaken, och skillnaden känns!

Sverige är inte känt för sitt gourmetkök, men vi är kända för den utsökta traditionella husmanskosten med köttbullen i spetsen. En av de stora spridarna av den svenska köttbullen är varuhuset IKEA som har bidragit till en profilerad marknadsföring av köttbullen långt utanför den kulinariska sfären.

Var äter man husmanskost i Stockholm?

Clas på Hörnet med sina anor från 1700-talet är en lysande stjärna inom fest och klassisk svensk mat, detta är numera ett hotell och festvåning där hotellgästerna berömmer den fantastiska frukosten – Browallshofs hotell med värdshuset Clas på Hörnet.

Det finns många restauranger Stockholm. Ett gott föredöme är Restaurant Pelikan som öppnade i Gamla Stan redan 1664. Här serveras bland annat god husmanskost, ansjovis med ägg, lingon och nu har man också en takeaway samt en lunchmeny. Lokalen är klassisk och inbjudande. Det finns också restauranger som Konstnärsbaren, Hantverket Husmanskost, Gyldene Freden, Hasselbacken och Meatballs for the people med många flera. Stockholm kan nog betraktas som något av ett litet krogmecka.

Stockholm internationellt

Naturligtvis är kronan på verket i det svenska köket köttbullar. Det är också den mest kända rätten. Falukorv är också typiskt svenskt och hårt bröd som vi har i flera olika sorter. Potatis är en viktig del när vi komponerar den svenska tallriken, den har mestadels ersatt många rotfrukter sedan den infördes. Smörgåsbordet sprids också över världen, men långt ifrån alla vet att detta är svenskt. Kanelbullen är en annan kändis.

Gravad lax ligger också i den klassiska toppen, den har funnits sedan 1600-talet och är idag en stor internationell framgång som går att beställa på restauranger överallt, speciellt känt är svensk dillrimmad lax.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar