Kungligt på Clas på Hörnet

Kungligt på Clas på Hörnet

På 1700-talet var Clas på Hörnet ett av Stockholms hippaste ställen. Det inrymde stadens största danssalong och hade mängder av fester med alla sorters människor från kungligheter till gemene man.

Dåvarande kungen, ”teaterkungen” Gustav den tredje, var en frekvent gäst, liksom kvinnliga medlemmar ur adeln vilket ovanligt då besökande ur adeln normalt mest bestod av män. När Clas Browall dog år 1742 fortsatte hans fru Annika att driva krogen.

Konkurs och kungamord

Clas på Hörnet har en mer spännande historia än kriminalromaner och kärlekshistorier! År 1783 uppstod ett nytt ägarbyte när Carl Westman tog över. Diktaren Carl Mikael Bellman var hans gode vän. Nu byggdes en gigantisk danssalong som var klar 1784. Det obegripliga var att detta blev en stor succé men värdshuset gick ändå i konkurs. Westman försvann och värdshuset bytte återigen ägare.

Kung Gustav den tredje mördades i en komplott och Clas på Hörnet hamnade i en polisrapport där man anklagade, eller misstänkte, att värdshuset hade haft konspiratörerna boende hos dig. Det mesta som hände i Stockholms kändisvärld vi denna tiden länkades till Clas på Hörnet som stod i centrum. Efter mordet på Sveriges kung förändrades Stockholm och lugnet lade sig över staden. Publiken uteblev från Clas på Hörnet och år 1809 tog Stockholms Stad över lokalerna som sjukhus.