Klädkoder för restauranger

Klädkoder för restauranger

Klädkoder har under en lång tid varit en sak som förvirrat många människor. Speciellt när det kommer till klädkoder som gäller för restauranger. Det är inte alltid tydligt vad som gäller. När du blir bjuden på bröllop står det många gånger i inbjudningen vilken klädkod som gäller, men för restauranger är det omöjligt att lista ut. Vilka kläder du bör välja när du besöker en restaurang beror på vilken tid det är på dygnet, vilken sorts restaurang det är du besöker samt varför du ska besöka restaurangen. Är det en dejt? Ett möte? Eller endast ett par vänner som ska träffas?

Sverige har en rad olika restauranger. Det finns både exklusiva som kräver att du bokar bord i förväg och mer avslappnade alternativ. Ett tips på hur du kan lista ut vilken klädsel som gäller är att du tar en titt på andra gäster ifall du skulle gå förbi restaurangen någon gång. Annars kommer här några tips på vad du bör tänka på som gäller för olika restauranger.

Finare restauranger

För de finare restaurangerna, med hovmästare och servitörer, kan det vara bra att klä sig just därefter. Det finns inte alltid klädkoder att följa utan det är snarare sunt förnuft som gäller. För de finare restaurangerna rekommenderas det helt enkelt finare kläder, som kavaj, skjorta, en kostym. Det du bör undvika är huvudbonader samt gymnastikskor. För dig som är kvinna kan det vara trevligt med en klänning eller kjol och ett par snygga skor till.

Vardagsrestauranger

På de mer avslappnade restaurangerna är klädkoden inte jätteviktig. Så länge du har på dig rena och hela kläder samt ser välvårdad ut är det tillräckligt. Men precis som andra restauranger bör du inte ha på dig keps eller mössa. Trots att det inte direkt finns någon klädkod så rekommenderas det att du tänker efter på vad som är okej och inte. Du bör till exempel inte komma in i ett litet linne och korta shorts. Det kan kännas lite otrevligt för andra gäster.

Klädsel för gatukök

Vid gatukök finns det inte några klädkoder alls, dock bör du ändå tänka på hur andra kommer se det du klär dig i. Vissa gatukök innebär endast att du beställer mat i ett fönster och sedan får du gå och hitta en egen sittplats någonstans utomhus. Detta är vanligt under sommaren. Den enda ”regeln” är att du inte kommer utan några kläder, eller bar överkropp. Du kan annars klä dig hur du vill, i arbetskläder, i maskeraddräkter eller shorts samt finkläder. Det är fritt val. Här behöver du dessutom inte oroa dig för att ta av mössa/keps.

Tips: Skulle du vara osäker på vilken klädkod som gäller för restauranger, ring dem och fråga!