Hur nyttig är restaurangmaten egentligen?

Hur nyttig är restaurangmaten egentligen?

Många av oss älskar att gå ut och äta på restaurang. Så mycket att en del till och med lever med tomma kylar och frysar bara för att det är så trevligt, gott och socialt att sitta på olika barer och restauranger och samtala över ett glas vin. Men att äta ute är dyrt. Och hur ser det egentligen ut med matens nyttiga egenskaper? Är restaurangmat lika nyttig som hemlagad mat?

Förut var det allmänt känt att restaurangmaten mer bestod av snyggt upplägg än nyttig mat. Ofta var det färdigförpackningar som kom med transporter och maten bestod också en hel del av gluten, fett och socker, också för att ha längre hållbarhet. Men eftersom detta uppdagades så har dagens restauranger, i alla fall de finare, valt att satsa mer på råvaror och färska sådana, gärna närodlat. Sedan kan man naturligtvis fråga sig om viss mat är hälsosam i sig, oavsett om den är hemlagad eller tillredd på restaurang.

Matförgiftning och andra problem

Det är viktigt att maten alltid är fräsch när du är ute och äter samt att den inte skadar dig på något sätt, såsom tänderna. Då kanske det gäller att akut söka hjälp hos en tandläkare i Halmstad om du är på Västkusten eller en tandläkare i Stockholm om du befinner dig i huvudstaden. Om du vet med dig att du är överkänslig mot något i matväg eller om du har svårt att äta en viss mat så kontakta restaurangen och säg till innan du behöver kontakta din tandläkare i Halmstad för behandling.

Restaurangmat som är dålig för tänderna

Om du äter väldigt mycket av snabbmat och färdigmat samt dricker mycket läsk är det stor risk att du drabbas av dåliga tänder. Då är det bäst att du har en bra tandläkare att förlita dig på, såsom vår tandläkare i Halmstad som hjälper dig med alltifrån undersökningar till estetiska tandkorrigeringar och blekningar. Undvik också att gå ut och fika för mycket genom att äta söta kakor eller dricka för mycket kaffe. Kaffe ger fläckar på tänderna.

Hälsa och miljö är viktigt för oss – likaså för restaurangägarna

Eftersom vi svenskar efterfrågar alltmer nyttig kost, gärna ekologisk och hållbar, så har många restaurangägare valt att sadla om till betydligt nyttigare och mer nischad mat. Ordet matsvinn är något som det talats om mycket på senare år. Det finns ett stort utbud av restauranger som satsar stort på att ta tillvara mat som annars skulle ha gått förlorad men som ändå skulle vara betraktad som hur bra som helst.

Nuförtiden är utbudet av god och nyttig mat på restauranger större än någonsin. Ibland kan det även finnas nischer som att all mat lagas ovanför öppen eld, såsom hos Ekstedts.