Från kypare till krögare

Från kypare till krögare

Vem var egentligen Clas Browall som grundade Browallshofs hotell och Clas på Hörnet? En turgubbe som råkade vara på rätt plats eller en energisk och ”business-sassy” kypare som gjorde karriär i krogbranschen?

Clas Browall var en enkel gästvänlig man. I hans ögon hade alla människor samma värde. Människor skulle mötas av en enkel humoristisk och trevlig stämning för att bli delaktiga i gemenskapen – och så är det än idag.

Kyparen Clas

På 1700-talet ägde vinskänken Ingemar Frodbom fastigheten Ingemarshof och var samtidigt källarmästare på stadshuskällaren Kastenhof. Clas var hans trogna källardräng och kypare och när vinskänk Frodbom dog testamenterade han en tomt av Ingemarshof till Clas som fortsatte att driva Ingemarshof. År 1731 öppnade Clas värdshuset Browallshof.

Clas döper sin nya krog

Clas var erfaren i branschen och snart ville Clas och hans fru Annika utvidga tomten som Clas ärvt. De köpte gemensamt hörntomten i anslutning till den ärvda tomten. Krogen bestod av en våning och är än idag belägen i hörnet Roslagsgatan – Surbrunnsgatan. Där fanns två salar, ett kök och en kammare. Clas valde namnet Browallshof men då byggnaden låg i ett hörn döpte han snart krogen till Clas på Hörnet. Det passade bra med den familjära stämning som kyparen Clas, numera krögare, ville skapa. Clas fru, Annika var anställd värdshusvärdinna.