Ekologisk och hållbar mat

Ekologisk och hållbar mat

Människor börjar alltmer intressera sig för att äta ekologiskt och klimatsmart. Även för egen del, eftersom man mår bättre av att äta mat utan tillsatser och kemikalier. Restauranger som satsar på detta ökade sitt kundklientel innan pandemin slog till.

Ekologisk mat består av en kedja som löper långt innan vi sätter maten i munnen. Naturresurserna behöver användas effektivt och hållbart vilket innebär att mat ska produceras hållbart. Produktion av kött och ägg exempelvis, kräver att man alltid odlar växter så att djuren får en god kost.

Fossila utsläpp behöver minskas för att minska matkonsumtionens klimatpåverkan, det som påverkar allra mest är om vi kan minska köttkonsumtionen. Detta skulle vara en verkningsfull åtgärd. Tre fjärdedelar av växthusgasutsläppen från maten vi äter i Sverige härrör från köttprodukter och mejeriprodukter.

Mat för hälsan

I alla tider har vi hört hur hälsosamt det är med grönsaker, och det är fortfarande sant. Det är bra för både vår värld och för den egna hälsan om vi äter mer frukt, grönsaker och bär dagligen. Vilka produkter är extra bra för klimatet då? Det pratas mycket om att äta klimatsmart, och exempel på detta är rotfrukter, kål, ärtor, lök och alla sorters grova grönsaker.

Om du väljer fisk kan du välja miljömärkt fisk, eller fråga på restaurangen om den är hållbart odlad. En seriös restaurang kan svara. Välj frukt efter säsong, frukt blir snabbt gammal. Man skulle vilja säga ”avstå från godis, läsk, snacks” men det är inte realistiskt – dra istället ner ordentligt på detta då det påverkar miljön utan att addera något hälsosamt.

Insekter är nyttigt, och krispigt. Det finns idag flera forskningsprojekt som ser över hållbara insektsrecept, men det handlar också om att besegra en mental barriär hos människor.