Drycker på restaurang

Drycker på restaurang

När man går på restaurang vill man äta och dricka gott. Det ska finnas något som faller en i smaken och det skadar inte om personalen också är utbildad i att berätta om vilka drycler som passar till vissa rätter. Många tar för givet att det är alkoholhaltiga drycker som gäller när man ska gå på restaurang, men så är absolut inte fallet. Det kan finnas tillfällen då man inte vill eller kan dricka alkohol och givetvis är det helt accepterat på restauranger världen över. Men vilka alternativ finns? Hur vet man vilka drycker, alkoholhaltiga eller inte, som passar till rätterna man just beställt?

Alkoholfria drycker på restauranger

Det finns ett flertal olika alkoholfria drycker på restauranger. Man kan till exempel dricka vatten, läsk eller cider. I regel finns också alkoholfri öl samt alkoholfritt vin för de som vill avnjuta en sådan dryck utan alkoholhalt. I regel står de alkoholfria alternativen med i menyn och man behöver inte fråga extra efter dem.

Olika sorters vin

De flesta restauranger av lite större storlek har ett relativt stort sortiment av viner. Många erbjuder röda viner som Valpolicella Ripasso men även vitt vin och rosévin erbjuds. Just när det gäller vin måste man ha koll på smakerna eftersom vinet annars kan få hela måltiden att smaka sämre. Generellt brukar de flesta välja rött vin till kött, vitt vin till fisk, fågel samt sallader och rosévin till sällskapsdryck.

Vilken dryck passar till vilken mat?

Att veta vilken dryck man ska välja beroende på om man äter husmanskost, hamburgare, en god köttbit eller ett vegetariskt alternativ kan vara svårt. På större restauranger finns det ofta en sommelier som är speciellt utbildad i just dryckeskunskap och som också har koll på alla de drycker som finns hos restaurangen. Denne kan ge råd om vilken dryck som passar till vad.

Måste man dricka alkohol på restaurang?

Att gå på restaurang och äta samt dricka gott ska vara glädjefyllt och det krävs absolut inte att man dricker alkohol för att upplevelsen ska bli sådan. Det är ofta en förutfattad mening att alkohol och restaurangbesök hör ihop, men så är verkligen inte fallet. Det är lika accepterat att dricka alkohol som att man inte gör det. Restaurangens personal ställer inga frågor kring varför en person inte väljer ett alternativ som innehåller alkohol och det finns flera anledningar kring varför man väljer att avstå från alkoholhaltiga drycker.

Regler för dryckesservering?

När det gäller servering av alkoholfria drycker finns det inga generella regler. De får alla dricka. För att få servera alkohol ska restaurangen ha ett utskänkningstillstånd och personalen ska vara särskilt utbildad. Gäster på restaurangen får inte serveras alkohol om de är unga. Minst 18 år ska gästen vara och det finns inga undantag. Är personalen osäker ska gästen alltid frågas om legitimation.