Bröd på restaurang

Bröd på restaurang

Sedan långt tillbaka i tiden har man serverat bröd på restauranger. Det är till exempel vanligt att man serverar bröd som aptitretare innan varmrätten serveras. I den här artikeln kommer du att få veta allt om olika sorters bröd som serveras på restauranger.

 

Knäckebröd

Vi börjar den här artikeln med att prata lite om en svensk klassiker: knäckebrödet. Knäckebröd är kanske vanligast på lunchrestauranger där gästerna får ta sitt bröd själva vid salladsbuffén. Det finns många olika sorters knäckebröd att välja bland, vilket innebär att alla kan hitta ett knäckebröd de tycker om. Det finns flertalet tillverkare av knäckebröd. En av de mest populära knäckebrödstillverkarna är Wasa, som har ett stort utbud av knäckebröd du kan köpa in till din restaurang.

Brödpinnar

Ett annat sorts bröd som är typiskt för Italienska restauranger är brödpinnar. På Italienska säger man grissini. Brödpinnar är ett torrt bröd som bakats till en tunnare pinne. Det är vanligt att dessa pinnar står framme på bordet, vilket gör det möjligt för gästen att ta bröd om den vill ha. Det är till exempel bra att ha tillgång till grissini när man är hungrig och väntar på maten. Oftast är brödpinnar enkla i dess smaker, men ibland kan de vara kryddade eller ha smak av parmesan.

Mjukt bröd

Nu när vi har pratat om både knäckebröd och brödpinnar som är av det hårdare slaget, är det hög tid för oss att prata lite om mjukt bröd. Det är vanligt att man beställer mjukt bröd som förrätt. Det är till exempel populärt att beställa varma vitlöksbröd. Men du kan också välja att servera mjukt bröd som aptitretare i små korgar som står på borden. Då kan gästerna äta bröd i väntan på maten ifall de skulle vara alltför hungriga.

Förutom att bröd kan serveras som tilltugg är det också vanligt att man serverar bröd som komplement till maten. Det är till exempel väldigt gott att ha bröd till olika soppor eller sallader. Om du vill vara säker på att brödet uppskattas av gästerna ska du baka brödet på restaurangen, eller så beställer du bröd av en bagare.

Det finns många olika sorters mjuka bröd att välja bland. Du kan välja bröd som kommer i limpor, eller mindre frallor. Det finns både ljust bröd och mörkare bröd. Precis som andra sorters bröd kan även mjukt bröd ha olika smaksättningar, till exempel olika örter och frön.

En sak som kan vara bra att tänka på är att det ska finnas bröd för allergiker och veganer.